Подписване на Договор за абонамнентно обслужване с КЕП

Подписване с КЕПВсеки потребител, който има опит с ползването на КЕП (квалифициран електронен подпис) за подписване на документи в електронен вид, може да подпише и изпрати Договора за сервизно обслужване на пакет ПАСОСС по обичайния за него начин. Единственото условие е документът и подписът да са в един общ файл, което обичайно се дефинира с опцията Attached Signature, избрана преди подписването. Алтернативата Detached Signature запазва документа и подпис като два отделни файла, което в този конкретен случай е неправилно и няма да позволи регистрация на подписания Договор в системата.

Функцията за подписване с КЕП е част от софтуера, който обезпечава ползването на електронния подпис по принцип и обикновено се предоставя от неговия издател. По тази причина, процедурата на подписване е различна за всеки КЕП, според издателя. На вниманието на клиентите без опит в подписването на електронни документи, след задълбочено проучване на пазара и тест на различни приложения, предоставяме двете най-удобни, според нас, възможности:

JSignPDF – безплатно Jawa приложение с отворен код, създадено от Josef Cacek;

Adobe Reader XI – популярно безплатно приложение на компанията Adobe Systems.

Двете приложения са еднакво леки и удобни за ползване. Не изискват допълнителни настройки и осигуряват графична видимост на електронния подпис в подписания документ. Разликата между тях идва от факта, че Adobe Reader XI не е най-новата версия на този популярен продукт, но е последната в която функцията за подписване на документи с КЕП работи коректно. Този грешка е призната официално от автора Adobe Systems, но до момента все още не е отстранена. С инсталацията на Adobe Reader XL може да възникне проблем, ако на компютърът ви вече има инсталирана по-нова версия на Adobe Reader. Неудобството е, че най-напред трябва да бъде деинсталирана по-новата версия, а след това да се инсталира Adobe Reader XI, въпреки, че ние сме осигурили и предоставяме инструмент, с който това се прави лесно и автоматично. При JSignPDF този проблем не съществува – инсталираш > стартираш > подписваш.

За подписването на Договора за абонаментен сервиз на ПАСОСС чрез JSignPDF и Adobe Reader XI сме подготвили подробни указания така, че потребителят да може сам да избере кое от тях да ползва. Правилната работа на всяко едно от двете приложения води до един и същ краен резултат.

Виж още: 

Подписване на pdf файл чрез JSignPdf

Подписване на pdf файл чрез Adobe Reader XI

Коментари са забранени.